Korea ékkövei

Tanulj koreaiul | III. Betűk összekapcsolása

2018. május 13.
Azt már tudjuk, hogy a koreaiban gyökök vannak: ezek jelentik az egyes kis blokkokat, amibe a betűket rendezzük. Az írás egy balról jobbra haladó, lineáris írás. A koreai nyelv alapegységei a szótagok, és mindegyik szótagnak legalább egy mással- és magánhangzóból kell állnia.
Minden szótag 2-3 részből áll: egy kezdőhangzóból, egy középső hangzóból (egy vagy több magánhangzó) és rendszerint egy záróhangzóból

A kezdőhangzó csak mássalhangzó lehet. Mikor egy szótag magánhangzóval kezdődik, olyankor a magánhangzó elé be kell tenni egy -t. Ez egy speciális hangzó, amit nem kell kiejtenünk, ha egy magánhangzó előtt áll kezdőhangzóként. Ez a speciális hangzó állhat felül vagy a bal felső sarokban. 
Példák: 아니 (ani) → Itt is az 'a' vagyis betű előtt ott áll a speciális hangzónk, mert mint írtam: szótag nem kezdődhet magánhangzóval!
Vagy: - O, itt sem ejtjük a speciális hangzónkat.

Második példa: (an) - itt sem ejtjük a speciális hangzót, viszont muszáj kiírni, mert a szótag magánhangzóval kezdődik.

Ha a a szótag végén áll, akkor ng-nek ejtjük.

A szótag kezdődhet mássalhangzóval, amit utána egy magánhangzó követ. Pl.: - do.
  
A szótag elején állhat egy mássalhangzó, amit egy magánhangzó, majd végül még egy ( - han) vagy két mássalhangzó követ ( - ganh).

Na, nem is olyan nehéz, igaz? Találtam egy nagyon jó képet is, ami kicsit világosabbá teszi a dolgokat, ha nekem esetleg nem sikerült elmagyaráznom.Egyszerű, nem igaz?
Van még egy kis apróság. A (k,g), a (külföldi k,g) hangok kicsit megváltoznak, mikor blokkokba rendezzük őket. Ide is írok nektek példákat, de ehhez is van egy abszolút remek képem, én is arról tanultam.

Először a példák: - kim. Itt a hangnak megváltozik a pozíciója. 
Vagy: , itt is kicsit változik a . Ez már nem olyan szembetűnő, de azért ezt is idevettem. Ezeket meg kell tanulni, mikor hogyan írjuk őket. 

És akkor lássuk is az emlegetett képet (ha ezt megtanuljátok, mindent tudni fogtok):Ezzel be is fejeztük a hangult, tehát elvileg az abc-ről, és a hangok összekapcsolásáról már mindent tudtok.

Képek forrása: ITT

2 megjegyzés:

  1. Jajj ha tudnád mennyit segítesz most nekem ezzel :D Ezer köszi érte!

    VálaszTörlés