Korea ékkövei

Babonák

2017. december 27.
A saját kultúránk babonái is elég érdekesek, sőt, néha akár röhejesek is, és mi magunk is tudjuk, hogy a világon semmi értelmük, csak saját magunkra hozzuk rá a frászt. Hát akkor milyenek lehetnek egy olyan kultúra babonái, mint Korea? Lássuk csak!

O1. Tilos a piros tinta!

Egy korábbi posztomban már írtam erről, miszerint a piros tintával való írás, vagy ajándékozáskor a piros üdvözlőkártya szerencsétlenséget jelent. Piros tintával ugyanis sosem szabad leírni élő ember nevét, ez ugyanis rémes balszerencsét, sőt, sok esetben akár halált is hozhat az életükbe.

O2. Itt a négyes, hol a négyes?

Erről is volt már korában szó. A négyes szám babonája eredetileg Kínából indult, viszont Koreában is elterjedt az a babona, miszerint a négyes szám rettenetes balszerencsét jelent. Miért is? Kínában a "négy" kiejtésben nagyon hasonlít az angol "death", vagyis halál szóra. Mind Kínában, mind Koreában mindennapinak számít, hogy az épületek liftjeiben egyszerűen kihagyják a négyest, és a három után rögtön az ötödik emeleten találjuk magunkat. Koreában is láthatunk ilyet, de ott gyakoribb, hogy a negyedik emeletet (angolul Four) egyszerűen egy 'F' betűvel jelölik.O3. Evőpálcika

Nem csak Koreában, de Ázsia több országában is (Kína, Japán) tilos az evőpálcikát állítva a rizses tálba helyezni az ebéd során. A látvány elég gyakori - de csak a temetéseken. Ott ugyanis a füstölőt helyezik hasonló tálba, ami miatt a koreaiak a rizses tálba szúrt pálcikáról erre asszociálnak. Így hát érthető, miért számít illetlenségnek, és balszerencsének. De az evőpálcika tilalom itt még ne ért véget: ha ugyanis a pálcikák segítségével adsz egy falatot valakinek a saját tányérodból, balszerencsét hozol a saját anyagi helyzetedre.

O4. Ha a reggeled egy temetkezési autó megpillantásával indul, tönkrement a napod

Ehhez igazából nem is kell semmit sem hozzáfűzni. Ha reggel meglátsz egy temetkezési autót, egész nap balszerencsés leszel. 

O5. Ventilátor

Az egyik legismertebb babona, hogyha egy zárt helyiségben egy ventilátor társásagában alszol, az megöl téged. Az ugyanis elszívja az oxigént a szobából.

O6. Ne fütyülj éjszaka!

Ha ugyanis megteszed, odavonzod a szellemeket és a démonokat.

O7. Ne ajándékozz cipőt!

Ha ugyanis cipőt adsz ajándékba annak, aki közel áll hozzád, az elfut előled.

O8. Geoksugung ösvény

A babona szerint, ha a pároddal a  Geoksugung ösvényen sétáltok, akkor hamarosan szakítani fogtok. Ez onnan ered, hogy ez az ösvény régebben a Családjogi Hivatalhoz vezetett, ahová a házaspárok azért mentek, hogy elváljanak.

O9. Vigyázz a lepkékkel és az éjjeli lepkékkel! 

A babona szerint, ha megfogsz egy lepkét, és utána hozzáérsz a szemedhez, elveszíted a látásod! Ez a babona mostanra már nem annyira népszerű.

1O. Ne ajándékozz csirkeszárnyakat a férjednek vagy a barátodnak!

Ha ugyanis megteszed, a babona szerint azok "elrepülnek" tőled. Bármilyen másik szárnyas állatra is igaz ez.

11. Ne ugord át a gyereked, mert nem nő meg!

Ez a babona az előzőhöz hasonlóan eléggé abszurd. Bár ha belegondoltok, nálunk is van hasonló, csak itt úgy szól, hogy ne lépjünk át a gyerekeink felett, mert nem nőnek meg.

12. Ragacsos étel = siker a vizsgán!

A babona szerint először is: nem szabad csúszós ételt enni; ez náluk a hínár leves, mert akkor kicsúszik a szerencse, és a jó jegy a kezeitek közül. A ragacsos ételektől/édességektől viszont, mint például a karamella ránk ragad a tudás!

13. Ne moss hajat újévkor!

A babona szerint új év, új szerencse, ha viszont első nap hajat mosol, lemosod a szerencséd.

14. Ha malacról álmodsz, az szerencsét hoz!

Ehhez nincs mit hozzáfűzni...

15. Ne takarítsd ki a régi házad költözéskor!

Ha a háznál szellem van, akkor a babona szerint ha kitakarítód a házad, a szellem felfigyel rá, és tudni fogja, hogy elköltöztél, és követ téged. Ha viszont rendetlenül hagyod, akkor azt hiszi, még mindig ott laksz, és nem követ téged, hanem ottmarad.

(A lista még bővülhet!)

4 megjegyzés:

 1. Syaa

  Először is köszönöm, hogy ezeket leírtad, bár nem tudom miért. Csak úgy jó érzés, ha az embernek megköszönik, szóval megköszöntöm.
  Én egy pluszt tudnék csak mondani, azt is ma tudtam meg, mert néztem a figth my way c. doramát.
  Ott azt mondják, hogy, ha tofut eszel, miután kijöttél á börtönből, nem kell többet visszamenned.

  VálaszTörlés
 2. Szia,

  hát, nekem mindenképp jól esik, ha megköszönik a munkám, úgyhogy köszönöm neked! :D Na ez érdekes, akkor majd kiegészítem vele a listát! ;)

  VálaszTörlés
 3. köszönöm szépen, hálás vagyok a munkádért :)

  VálaszTörlés
 4. Minding lehet tanulni valami érdekest, más kultúrák szokásvilág megérteni.
  감사합니다!

  VálaszTörlés